maanantai 25. heinäkuuta 2016

New Orleans Heart Attack 2.0

...eli supermakea ja supermahtava etelävaltiolainen pekaanipiirakka uudelleensyntyneenä


Tuttavapiiristäni ja muutamaltakin Ravintolapäivän kojulta monelle varmasti tutuksi tullut pekaanipiirakka on ollut aina yksi ehdottomia suosikkejani kaikista leivonnaisista, mitä olen tehnyt. Superpähkinäisen piirakan leipominen on kuin tapaisi vanhaa ystävää. Useita vuosia olen tehnyt piirakkaa True Blood -keittokirjan ohjeella ja tavallisella muropohjalla. Alkuperäinen piirakka on ollut aina hitti, mutta joskus jopa rakkaimman lapsen kohdalla on hyvä kokeilla uutta lähestymistapaa. Vaikka vanha toimisikin, mitä jos pieni uudistus toimisi vielä paremmin? Löysin keittiöstäni aika kauan lasipurkissa ollutta mantelijauhoa, josta halusin päästä eroon. Lisäksi muscovadosokeripusseja aikoinaan muutamankin Ravintolapäiviä varten ostaneena minua houkutteli päästä niistäkin osittain eroon. Kokeilin rohkeasti piirakkapohjaan mantelijauhoja, ja kokeilu oli enemmän kuin voitto! Mantelijauhoista tulee ihanan rasvainen ja rapea, mutta samalla pehmeä piirakkapohja. Yksi ynnä yhteen: legendaarisesta New Orleans Heart Attackista tuli New Orleans Heart Attack 2.0 - paranneltu versio!

Pohja:
200g mantelijauhoa
50g ruokosokeria
50g muscovadosokeria
ripaus suolaa
110g voita tai margariinia

Täyte:
2,5dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
2dl tummaa siirappia
1,25dl muscovadosokeria
1tl vanilja-aromia
3 munaa
1rkl perunajauhoa


Pohjan kimppuun...
  1. Sulata voi tai margariini mikrossa.
  2. Sekoita rasva pohjan ainesten kanssa sekaisin tasaiseski, rasvaiseksi massaksi.
  3. Taputtele massa halkaisijaltaan n. 24cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 
  4. Siirrä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Täytteen kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen alalämmölle.
  2. Rouhi pekaanipähkinöitä pienehköksi rouheeksi.
  3. Mittaa siirappi kulhoon, lisää munat, vanilja-aromi ja rouhitut pähkinät, ja sekoita.
  4. Lisää lopuksi perunajauho ja sekoita voimakkaasti sekaisin, ettei perunajauho ehdi paakkuuntua.
  5. Ota jäähtynyt piirakkapohja jääkaapista ja kaada täyte pohjaan.
  6. Koristele halutessasi muutamilla kokonaisilla pekaanipähkinöillä ja siirrä piirakka uuniin.
  7. Paista ensin uunin alalämmöllä n. 10 minuuttia, jonka jälkeen normaalilämmöllä uunin alaosassa n. 35 minuuttia.
  8. Tarkkaile paistumista! Jos piirakka alkaa tummua täytteestä tai reunoilta liikaa, laita leivinpaperi piirakan päälle loppuajaksi. On kuitenkin tärkeää antaa piirakan paistua, että täyte ehtii varmasti hyytyä tarpeeksi.
  9. Ota täytteen osalta hyytynyt, kauniin ruskeaksi paistunut piirakka uunista ja anna jäähtyä rauhassa - jos maltat odottaa...

Vinkkejä:
- Mantelijauho on aivan erinomainen jauhoaines piirakkapohjaan. Se antaa rasvaisen pehmeän, mutta samalla harvinaisen rapean suutuntuman. Se on lisäksi terveellinen vaihtoehto vehnälle. Mantelissa on runsaasti hyviä rasvoja, kuitua ja kunnon tujaus proteiinia. Mantelijauho on kaupasta ostettuna todella kallista, mutta jos leivot harvoin piirakoita, satsaa mantelijauhoon! Jos kaupan kilohinnat hirvittää, jauha jauhosi kokonaisista manteleista blenderillä itse. Varo kuitenkin jauhamasta liikaa, ettet tee mantelivoita - mikä sekin on kyllä herkkua. Mantelijauhopohja on rasvapitoisuutensa ansiosta aivan unelmahelppo taputella piirakkavuokiin. Rasvaisuutensa vuoksi vuokia ei tarvitse voidella ja korppujauhottaa erikseen, tosin tottumuksesta voitelen ja jauhotan vuoat aina. Korppujauhoista saa lisärapeutta.
- Pohjassa on edelleen aika paljon sokeria tähän piirakkaan, ja makumieltymyksiä on monia. Jos pidät todella makeasta, tee ohjeen mukaisesti. Jos välttelet liiallista makeutta, voit huoletta vähentää sokerimäärää pohjasta, täytteessä sitä on kyllä tarpeeksi ;)
- Alkuperäisestä täyteohjeesta vähensin hulppeat 1,5dl siirappia, koska täyte on aina jäänyt ikävän löysäksi, erityisesti piirakan keskiosasta. Valuva siirappi piirakan sisällä on toki ollut monien mieleen, mutta pienemmällä siirappimäärällä ja vaihtamalla vehnäjauholusikallisen perunajauhoon täytteestä tuli juuri sopivan kuohkea ja kiinteä. Täytteen valkoisen sokerin vaihdoin myös kauttaaltaan tummaan ja maultaan voimakkaampaan muscovadoon, joka sopii erinomaisesti pähkinäiseen piirakkaan.
- Täytteeseen vaihdettu perunajauhohan tulisi suurustusmielessä lisätä kohteeseen aina pienen nestemäärän kanssa, mutta koska itse täyte on hyvin juoksevaa, voit huoletta kipata perunajauhon suoraan täytteeseen, kunhan vispaat tämän jälkeen todella voimakkaasti ja huolella jauhon sekaisin täytteeseen. Jos haluat ihan varman päälle pelata, voit sekoittaa perunajauhon pieneen määrään ohjeen kananmunaa ja kaataa sen kanssa vispaten.
- Älä huolestu, jos ja kun täyte kohoilee uhkaavasti uunissa paiston aikana: se laskeutuu kyllä paikoilleen jäähtyessään. Täyte on oikein hyytyneenä kovaa pinnalta, mutta pehmeän kuohkeaa sisältä, ja se kostuttaa mantelisen pohjan mukavasti.

Mantelijauhot ovat superjauhoja ja
piirakkapohjien eliittiaineksia
yhdessä eliittisokerin eli
muscovadon kanssa!

Pekaanipähkinät ovat pähkinöistä
maukkaimpia ja todellisia kuninkaita
Amerikan etelävaltioiden piiraissa.

Siirappia tulee runsaalla kädellä -
vaikka sen määrä väheni alkuperäis-
reseptistä 1,5 desillä! :D

Pieni määrä perunajauhoa saostaa
täytettä mukavasti.

Karu ulkonäkö peittää alleen
maagisia makuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti