maanantai 18. heinäkuuta 2016

The Blood Of Laura Palmer

...eli twinpeaksiläinen amerikkalainen kirsikkapiirakka



Norma Jenningsin kirsikkapiiras maistui ainakin Dale Cooperin hahmolle kulttisarja Twin Peaksissä. Amerikkalainen kirsikkapiiras on kieltämättä makuelämys, joka ei ole ihan perinteinen maultaan. Hieman ehkä aikuisemman ja hitusen eksoottisemmankin makuinen tämä piirakka on. Täytettä on runsaasti ja kirsikat on ronskisti isoina mollukoina piirakan sisällä. Kunnon kirsikkapiirakkaan kuuluu taikinakansi, joka tuo tuhtiutta. Päälle ripoteltu ruokosokeri tai minun tapauksessani makumieltymyksenä valittu muscovado tuo pintaan väriä. Jos haluat olla puoliamerikkalainen ja säästyä jokseenkin haastavalta piirakkakannen leipomiselta, jätä kansi pois ja keskity pelkkään täytteeseen. Piirakasta on olemassa netissä kaikenlaisia variaatioita, mutta itselleni kirsikkapiiras on aina se Twin Peaksistä tuttu herkku. Ole siis oman elämäsi Norma Jennings ja heittäydy kulttisarjan henkeen!

Pohja:
150g voita tai margariinia
4dl jauhoja
0,5dl tomusokeria
0,5rkl kylmää vettä
1 muna

Täyte:
1,5l tuoreita kirsikoita
1dl sokeria
1 vaniljatanko
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2rkl perunajauhoja

Voiteluun:
1 muna
n. 1rkl ruokosokeria tai muscovadosokeria


Pohjan kimppuun...
  1. Nypi kylmä voi murumaiseksi seokseksi jauhojen ja tomusokerin kanssa.
  2. Lisää sekaan kylmä vesi ja muna, ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Tee taikinasta pallo, kääri se muovikelmuun ja tasoita levymäiseksi.
  4. Laita jääkaappiin viilenemään n. puoleksi tunniksi.

Täytteen kimppuun...
  1. Pese tuoreet kirsikat kylmällä vedellä.
  2. Puolita kirsikat terävällä veitsellä ja poista kivet.
  3. Kaada kivettömät kirsikanpuolikkaat isoon kattilaan ja lisää niiden sekaan sokeri ja vaniljatanko.
  4. Pese sitruuna ja raasta sen kuori kirsikoiden sekaan kattilaan.
  5. Purista sitruunan mehu lasiin ja sekoita sen joukkoon perunajauhot.
  6. Kiehauta täytettä kattilassa ja kaada sekaan saostettu sitruunamehu tasaisena norona koko ajan sekoittaen.
  7. Kirsikkaseos saostuu nopeasti, sekoittele hetki ja nosta sitten hellalta jäähtymään.

Itse piirakan kimppuun...
  1. Nosta pohjataikina jääkaapista ja asettele suhteellisen tasaiseksi neliöksi hyvin jauhotetulle leivonta-alustalle.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  3. Puolita taikina niin, että toinen puolisko on hieman toista isompi.
  4. Painele pohjataikina leivinpaperilla vuorattuun ja halkaisijaltaan n. 24 cm leveään piirakkavuokaan pohjalle ja hieman myös reunoille.
  5. Kauli jäljelle jääneestä taikinasta piirakalle kansi ja kääntele jauhoissa pariin kertaan, ettei kansi tartu alustaan.
  6. Kaada jäähtynyt kirsikkatäyte pohjan päälle ja tasoittele lastalla.
  7. Nosta kaulittu kansitaikina varovasti täytteen päälle piirakkavuokaan ja tasoittele hieman kostutetuin sormin kiinni piirakan pohjan reunoihin.
  8. Voitele kansi munalla ja ripottele päälle ruokosokeria tai muscovadosokeria tuomaan väriä.
  9. Paista uunin alatasolla n. 35 minuuttia. Laita uuniin vuoan alle uunipelti, sillä täytettä saattaa tihkua vuoan reunojen yli tai välistä, riippuen vuoan mallista.
  10. Nosta paistunut piirakka uunista ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen irroittelua.
  11. Piirakka on parhaimmillaan hieman lämpimänä, joten ei muuta kuin Twin Peaks pyörimään ja haarukka heilumaan!

Vinkkejä:
- Tein oman pohjan gluteenittomilla Semperin Grov Mix -jauhoilla, joissa on lisättyä kuitua. Gluteenittomana piirakkapohja on kuitenkin aina haaste: se murenee ja jää kovin vaaleaksi useimmissa tapauksissa. Omani jäi myös hieman murenevaiseksi. Jos haluat jättää piirakan kannen pois, yksi vaihtoehto on tehdä pohja mantelijauhoista ja rasvasta. Ohjeita löytyy netistä ja teen piakkoin jonkun piirakan tuolla mantelijauhopohjalla. Kantta ei oikein mantelijauhoista voi tehdä, kun mantelijauhopohja paistetaan sellaisenaan suoraan eikä ole kaulittavissa. Jos vehnäjauhot eivät tuota ongelmia, käytä niitä aina piirakkapohjissa. Vehnän sitko toimii parhaiten nimenomaan murupohjaisissa piirakoissa.
- Piirakan täyte on täysin varioitavissa muille aineksille: aprikoosi, persikka, marjat... Mikäli haluat täytteestä entistä tymäkämpää, käytä normisokerin sijaan hillosokeria tai lisää vaihtoehtoisesti suurustetta. Itse pidän vielä hieman valuvasta "verestä".

Kirsikan kivien poistaminen on hitain
ja tylsin työvaihe.

Kun olet kiehauttanut taianomaisen
täytteen, tee loppusilaus ja saosta
seos sitruunamehuun sekoitetulla
perunajauholla.

Piirakkapohja valmistuu parhaiten
käsipelillä perinteisesti nyppien.
Jos nyppiminen nyppii, käytä yleis-
konetta ja  taikinakoukkua.

Pohjan leivottavuus paranee, jos laitat
pohjan puoleksi tunniksi kylmään.

Puolita viilennyt pohjataikina niin,
että toinen osa on toista hieman
isompi. Tästä osasta tulee itse
pohja.

Mehevä täyte pohjaan!

Perinteistä amerikkalaista kirsikka-
piirakkaa kunnioittaen leivo
pienemmästä pohjataikinasta
piirakalle kansi.

Koska muscovado on sokerien
kuningas, ripottelin munalla voidellun
kannen päälle ripauksen muscovadoa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti