maanantai 4. heinäkuuta 2016

Sultan's Little Balls of Sin!

...eli turkkilaiset friteeratut lokma-taikinapallot


Viikon reissu Turkkiin oli kulinaristille ja jälkkärifriikille melkoinen kokemus: erityisesti jälkiruokia oli viiden tähden hotellimme buffetissa järjetön määrä. Jälkkärit olivat turkkilaiseen tapaan toinen toistaan makeimpia ja rasvaisempia, mutta yksi harvinaisen simppeli jälkkäri painui mieleen ja herätti makunystyrät. Buffet-salin ulkopuolella allasalueen kupeessa seisoi yhtenä päivänä friteerauskokki, joka uppopaistoi aivan taivaallisia pikkuruisia taikinapalloja, kastoi ne paiston jälkeen sokerisiirapissa ja ripotteli päälle vielä tomusokeria. Nämä pienet syntipallot käyttävät nimeä lokma, joka tarkoittaa turkiksi osuvasti "suupalaa". Lokma-minimunkit ovat turkkilaisille tuttu kahvileivonnainen, ja niitä paistetaan monissa kadunkulmissa valtavissa padoissa. Ja nämä miniatyyrisuupalat nautitaan lämpiminä. Ulkoa rapeita ja sisältä superpehmeitä. Päällä oleva sokerisiirappi kruunaa kaiken. Ehdotonta eliittiä turkkilaisen teen kanssa! Ja jälleen kerran se perinteinen toteamus: helppo tehdä - jos uskaltaa hieman sotkea käsiään...


Taikina:
220g vehnäjauhoja
1rkl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1tl suolaa
vajaa 2,5dl lämmintä vettä

Paistamiseen:
1plo (500ml) rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Sokerisiirappi:
250g sokeria
n. 3,5dl vettä
1rkl sitruunamehua


Sokerisiirapin kimppuun...
  1. Kaada sokeri ja vesi kattilaan ja laita kiehumaan.
  2. Kun seos on saavuttanut kiehumispisteen ja kuplii kunnolla, lisää sitruunamehu ja anna kuplia vielä viitisen minuuttia.
  3. Sammuta virta ja ota kattila liedeltä jäähtymään.

Taikinan kimppuun...
  1. Sekoita jauho, sokeri, kuivahiiva ja suola keskenään kulhossa.
  2. Kaada lämmin vesi muutamassa erässä kulhoon hyvin sekoittaen.
  3. Peitä sekoitettu taikina hyvin ja siirrä lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunniksi.
  4. Kuumenna öljy paistovalmiiksi n. 15 minuuttia ennen paistamista ja taikinan kohoamista lieden tehoista ja paistokattilan ominaisuuksista riippuen.
  5. Tee ensin pieni testipaisto pienellä taikinanokareella. Jos öljy sihisee ja kuplii nokareen ympärillä ja taikina alkaa saada heti väriä, öljy on paistovalmis. 
  6. Ennen paistamista sekoita kohonnut taikina pariin kertaan sekaisin, että ylimääräinen ilma poistuu.
  7. Kaada pieneen lasiin öljyä ja dippaa ruokalusikka öljyyn.
  8. Ota löysää taikinaa toiseen käteen ja purista kättä nyrkkiin niin, että taikinaa pullahtaa etusormen ja peukalon välistä pienehkö nokare.
  9. Koukkaa nokare öljyisellä lusikalla ja tipauta ripeästi, mutta varovasti paistokattilan öljyyn paistumaan.
  10. Toista samaa metodia loppuun taikinaan ja paista palleroita kullanruskeiksi.
  11. Siirrä paistuneet pallerot talouspaperin päälle ja kuivattele ylimääräiset rasvat.
  12. Siirrä rasvasta kuivatut pallerot nyt sokerisiirappiliemeen ja kääntele varovasti, jotta siirappia tarttuu hyvin joka puolelle.
  13. Tarjoile välittömästi lämpiminä - ja jos sydän ja verenkierto suinkin sallii: kaada päälle vielä lisää siirappia!


Vinkkejä:
- Älä huolestu taikinan löysyydestä: sen kuuluu jäädä löysäksi ja ilmavaksi. Tätä taikinaa ei ole tarkoitus leipoa käsissä munkeiksi, vaan taikina lusikoidaan suoraan paistoöljyyn.
- Muista öljytä lusikka, jolla koukit taikinaa paistoöljyyn. Jos lusikassa ei ole tarpeeksi öljyä, löysää taikinaa on vaikea saada siististi tippumaan paistoöljyn armoille. Käden välistä pullautettavat ja öljytyllä lusikalla koukitut nokareet voivat toki olla sottaavia, mutta tällä keinolla saat parhaiten aikaan palloja. Mitä vähemmän öljyä lusikassa, sitä varmemmin taikinan tippuminen paistoöljyyn hidastuu, ja tämä aiheuttaa epämuodostuneita sulttaanin palleroita, kun taikina ehtii putoamisvaiheessa venyä.
- Voit huoletta paistaa palleroita eriaikaisestikin öljyssä, kunhan seuraat eri palleroiden paiston edistymistä. Padassa voi hyvin olla kymmenenkin palloa samaan aikaan. Seuraa mikä on sinulle helpoin tapa paistaa: monta palloa kerralla pataan (ensimmäiset pallot ruskistuvat viimeisiä palloja aiemmin) tai muutama pallo kerrallaan, jolloin sama satsi paistuu samanaikaisesti. Edistyneempi uppopaistaja paistaa padan täydeltä palloja ja siirtelee niitä pois sitä mukaa kun pallot ruskistuvat, ja heittää toisessa välissä uutta satsia kehiin paistumaan. Aloittelevampi paistaja paistaa muutaman pallon kerrallaan ja tekee paiston ja siirapoinnin eri vaiheet systemaattisesti järjestyksessä.
- Lokmat voi höystää turkkilaiseen tapaan vielä kanelilla, suklaakastikkeella tai pistaasirouheella - nam!

Sokerisiirappi ensimmäiseksi
porisemaan!

Nopea ja löysä taikina ei tarvitse
kallista yleiskonetta.

Tämä taikina jää löysäksi, sillä se
lusikoidaan paistoöljyyn, eikä sitä
leivota käsissä kuten normimunkkeja.
 
Peitetty taikina kohoamaan!

Vasemmalla paistuu muutama pallero
ja oikealla käytetään paistettuja
palleroita sokerisiirapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti