maanantai 11. heinäkuuta 2016

Strawberry Fields 4ever

...eli ehkä (eli todellakin!) maailman mageimmat mansikkamuffinit



On olemassa mansikkamuffineita ja sitten on olemassa NÄITÄ mansikkamuffineita. Mikäli mansikkahampaasi halajaa mansikkaa, täältä pesee! Kesäisen raikas, ei mikään äklömakea resepti taipuu kesäkutsuille, simppeleihin hääkahvitilaisuuksiin, lastenkutsuille ja oikein koristeltuna vaikkapa ystävänpäivälahjaksi rakkaimmalle. Mansikoita saa pakasteesta ympäri vuoden, mutta kesällä mansikat ostetaan torilta tuoreina, kuten tälläkin leipomiskerralla. Itse leivoin nämä herkut skumppaperjantain syömisiksi töihin. Tuntui jengille maistuvan, kera pinkin kuohuvan! Mansikkapelloille ikuisesti kirmaamaan ja muffineita leipomaan! HETI!

Taikina (n. 12 kpl):
75g voita tai margariinia
3dl jauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
3 munaa
2dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1,5dl maitoa

Täyte:
150g mansikoita soseutettuna

Kuorrutus:
250g mansikoita soseutettuna
2dl kuohukermaa
400g maustamatonta tuorejuustoa

Päälle:
koristeita (strösseliä, rakeita jne...)
tuoreita mansikkasiivuja (3-4 kokonaista mansikkaa)


Kuorrutteen kimppuun...
  1. Soseuta kuorrutteeseen tulevat mansikat huolellisesti.
  2. Siirrä mansikkasose kattilaan ja lisää sokeri.
  3. Kiehauta sose kattilassa ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia, jotta osa nesteestä haihtuu.
  4. Jätä sose jäähtymään.
  5. Vatkaa kerma ja huoneenlämpöinen tuorejuusto tasaiseksi massaksi.
  6. Siirrä seos kylmään odottamaan.

Taikinan kimppuun...
  1. Sulata voi tai margariini.
  2. Pese sitruuna ja raasta sen kuori pieneen astiaan.
  3. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään erillisessä astiassa.
  5. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunan raastettu kuori.
  6. Sekoita jauhot muna-sokerivaahdon sekaan pienissä erissä vuorotellen voisulan ja maidon kanssa. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
  7. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunin keskiosassa n. 25 minuuttia.
  8. Jätä paistetut muffinit jäähtymään.

Täytteen kimppuun...
  1. Koverra hieman jäähtyneisiin muffineihin keskelle pienet kuopat ja kerää kuopista irronneet taikinamurut omaan astiaan.
  2. Soseuta täytteeseen tulevat mansikat sauvasekoittimella ja sekoita koverrettuihin taikinamuruihin.
  3. Lusikoi mansikkamössö takaisin kuoppiin.
    ---
  4. Ota kuorrute kylmästä ja sekoita sekaan jäähtynyt kattilassa oleva mansikkasose.
  5. Päällystä muffinit paksusti kuorrutteella ja koristele haluamallasi tavalla.
  6. Puraise ja se on siinä!

Vinkkejä:
- Kuorrute ei ole kovinkaan makea, ja se on nimenomaan tämän muffinireseptin juju. Jos vierastat maustamatonta tuorejuustoa, voit kokeilla sen sijasta mascarponea. Ja jos pidät enemmän tymäkämmästä kuorrutteesta, lisää tuorejuuston määrää puoleen kiloon. Tuorejuusto tai mascarpone vatkautuu kerman kanssa parhaiten, kun otat ne hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Tuorejuusto notkistuu lämpimässä sopivasti.
- Jos et ole erityisesti mansikan ystävä (!?), voit kokeilla reseptiä vadelmilla tai mustikoilla. Koverrettu sisus marjaseokseen mössättynä tuo mukavaa suutuntumaa ja kosteutta ja raikkautta. Kovertamista ei kannata jättää väliin!
- Jos haluat oikein hifistellä kuorrutuksen kanssa, pursota se muffinien päälle. Valuta mansikkasose pursotinpussin reunoilla ja kaada sitten tuorejuustoseos pussiin. Näin saat aikaiseksi raidallista kuorrutetta. Itse tosin pidän reippaalla otteella sipaistuista kuorrutteista, enkä superhifistelevästä pursottamisesta.
- Jos et omista muffinipeltiä, niin suosittelen latomaan muffinivuoat sopivan kokoiseen korkeareunaiseen uunivuokaan uunipellin sijaan, sillä muffinivuoilla on ikävä tapa levitä taikinan painosta, jolloin muffinien muoto saattaa visuaalisesti hieman kärsiä. Kun ladot muffinit vuoissan tiheästi toisiinsa kiinni, läheisyys estää leviämisen.
- Muffinitaikina toimii gluteenittomana erinomaisesti normaalin sokerikakkutaikinan tapaan. Vaihda tavalliset vehnäjauhot gluteenittomaan valkoiseen jauhoseokseen. Sama määrä pätee gluteenittomassa taikinassa, eikä muita erityisaineita tarvita.

Kaivetaan kuoppaa!

Kuopasta irronneet taikinamurut
mössätään mansikkasurvoksen
kanssa keskenään.

Kun kuorrutteeseen tulevat mansikat
kiehautetaan kattilassa, turha neste
haihtuu ja kuorrutteesta tulee
kiinteämpi.

Tuorejuustot ja kerma sekaisin - ja ei
sokeria mukaan! Muista pitää tuore-
juustoa lämpimässä ennen
vatkaamista.

Kun muffinien kuopat on täytetty
mansikalla ja koverretulla taikinalla,
päälle vielä mansikan värjäämä
tuorejuusto-kerma-kuorrutus!
Ja kyllä maistuu!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti