maanantai 1. elokuuta 2016

Holy Rhubarb!!!

...eli jumalainen raparperi-juustokakku taivaasta



RAPARPERIMEININGIT, osa 1/3:
Raparperi - tuo suomalaisten omakotitalojen takapihojen kasvumonsteri kruunaa nyt kolmen viikon ajan meikäläisen reseptejä. Raparperi, jos jokin, kuuluu kesään ja kesäleivontaan. Se on kirpeä ja maukas ainesosa makean seassa. Kun ystäviltä saa tätä ilmaista mahtavuutta, ei leipominen tällä kertaa käy kovin pahasti kukkaronkaan päälle. Kaupassahan raparperista saa pulittaa 3-4€ muutamasta hassusta varresta. Nyt kun työkaveriltani sain varren jos toisenkin, päätin kokeilla jotain ihan muuta kuin peruskiisseliä tai piirakkaa. Ensimmäisenä raparperiresepteistä siis esittelyssä makea, oi niin makea juustokakku, jossa raparperi antaa oman pienen kirpeän panoksensa. Jos juustokakut maistuvat, tämä ei petä. Aamukahvin kanssa nautittu ensimmäinen pala alkoi miltei itkettää. Se oli NIIN hyvää. Pitkästä aikaa onnistunein maku ja näkö, mitä leipomuksissa koettu. Oikeille valinnoilla tästä saa myös täysin laktoosittoman sekä gluteenittoman, kuten omassa versiossani. Älä pelästy monia eri vaiheita, ne sujuvat helposti ja nopeasti!

Pohja:
100g voita tai margariinia
1,75dl jauhoja
0,5dl sokeria

Täyte 1:
350g raparperia paloina
1,25dl sokeria
2rkl jauhoja

Täyte 2:
400g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl sokeria
2 munaa

Kuorrutus:
250g smetanaa
3rkl sokeria
1-2tl vaniljasokeria


Pohjan kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.
  2. Voitele n. 20cm halkaisijan irtopohjavuoka reunoilta ja laita leivinpaperi pohjan päälle. Jos vuoka ei ole non-stick -materiaalia, vuoraa reunat ja pohja leivinpaperilla kakun tarttumisen välttämiseksi.
  3. Ota tuorejuusto huoneenlämpöön notkistumaan.
  4. Pehmitä voi tai margariini mikrossa.
  5. Sekoita jauhot, sokeri ja rasva tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi.
  6. Painele pehmeä taikina vuoan pohjalle tasaisesti (ei reunoille).
  7. Siirrä jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Ensimmäisen täytteen kimppuun...
  1. Pese ja pilko raparperit pieniksi kuutioiksi. Kuivaa paloista suurimmat nesteet pyyhkeellä.
  2. Sekoita raparperipalat, sokeri ja jauhot keskenään.
  3. Ota pohja jääkaapista ja kaada raparperiseos vuokaan.
  4. Paista uunin alatasolla alalämmöllä n. 15 minuuttia.
  5. Laita vuoan alle uuniin uunipelti keräämään mahdolliset valuvat nesteet (kakussa on etenkin loppuvaiheessa todella paljon nestettä!)
  6. Ota vuoka uunista paiston jälkeen hetkeksi jäähtymään ja laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja keskilämmölle.
Toisen täytteen kimppuun...
  1. Sekoita huoneenlämmössä notkistunut tuorejuusto, sokeri ja munat sähkövatkaimella tasaiseksi, kermaiseksi massaksi.
  2. Kaada juustotäyte raparperien päälle vuokaan.
  3. Paista toista erää uunin keskitasossa 30-40 minuuttia, kunnes juustoseos on täysin hyytynyt. Peitä loppuaika tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta pääse palamaan.
  4. Ota kakkospaiston jälkeen vuoka uunista, sammuta virta ja jätä kakku jäähtymään ritilän päälle vuokaansa.
Kuorrutuksen kimppuun...
  1. Sekoita smetana, sokeri ja vaniljasokeri keskenään tasaiseksi kuorrutukseksi.
  2. Kaada lämpimän juustokakun päälle ja tasoittele.
  3. Jätä kakku edelleen huoneenlämpöön ja siirrä täysin jäähtyneenä jääkaappiin yön yli hyvin peitettynä.
  4. Tarjoile kakku kylmänä ja koristele halutessasi pienillä raparperipaloilla tai mansikoilla. Maista ja menetä järkesi! :)


Vinkkejä:
- Pohjan jauhoissa voit käyttää vallan mainiosti gluteenittomia jauhoja. Käytin itse Semperin Fin Mix -seosta, joka on luontaisesti gluteenitonta eikä sisällä vehnätärkkelystä. Pohjan voi toki tehdä perinteisemmin juustokakkujen tyyliin erilaisiin keksipohjiin. Suosittelen silti kokeilemaan ihan pehmeää jauhopohjaa, gluteenittomana tai perusvehnällä.
- Juustokakkujen paistaminen on yleisesti melko helppoa. Kun paistat kakkua loppuvaiheessa, kannattaa kakku jättää rauhassa uuniin virrankatkaisun jälkeen. Juustokakuilla on taipumus repeillä pinnasta, jos ne ottaa liian hätäisesti uunin lämmöstä huoneenlämpöön. Juusto reagoi lämpötilan muutoksiaan herkästi. Juustokakut kannattaa tehdä ja paistaa ajan kanssa, ilman kiireitä. Samoin jäähdyttämiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Ja parhaimmillaan juustokakku on vasta seuraavana päivänä jääkaappikylmänä yön yli vetäytyneenä. Eli pikaiseksi hätävaraksi juustokakku ei ole omiaan.
- Juustokakun irroittaminen vuoasta kannattaa niinikään tehdä vasta ennen tarjoilua seuraavana päivänä pitkän ja ohuen veitsen kanssa. Liian lämpimänä irroittaminen todennäköisesti hajottaa juuston reunaa ja saattaa tehdä ikäviä railoja itse pintaan revetessään. Tarpeeksi kylmä ja jähmettynyt kakku tottelee leikkaavaa veistä kaikkein parhaiten.
- Taas yksi erinomainen varioitavissa oleva täyte: mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa raparperin sijaan!

Jos irtopohjavuoka ei ole non-stick
-pinnoitteinen, kannattaa vuoka
vuorata leivinpaperilla ja kiinnittää
reunat pyykkipojilla. Kun täyte on
vuoassa, poista pyykkipojat ennen
paistoa!

Raparperi-station.

Ensimmäinen täyte on kakun perusta:
raparperipaloja sokeri- ja jauhomurun
kera.


Ensimmäinen täyte uunin alaosaan
alalämmölle, jotta pohjaosa saa
kunnolla väriä ja kypsyyttä.

Kun muistat notkistaa tuorejuuston
ennen vatkaamista, kakkostäytteestä
tulee tasaisen kermaista...

...ja se on helppo latoa ykköstäytteen
päälle vuokaan.

Neljäs ja viimeinen kerros paistetun
kakun päälle ja maku on taattu! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti