maanantai 8. elokuuta 2016

Grandma Kaarina

...eli tasan maailman paras rapaperipiirakka

RAPARPERIMEININGIT, osa 2/3:
Viime viikolla tujautettiin juustokakkua ja nyt isketään tiskiin isoon yläkertaan muuttaneen Kaarina-mummin nimeä kantavaa raparperipiirakkaa, joka on ihan älyvapaan hyvää. Se on pumpulisen pehmeää ja siinä on ihan hitokseen raparperia. Se on paksua ja kuohkeaa. Ja lyhyesti virsi veisattakoon: se on parasta!

Pohja:
2dl sokeria
2 munaa
100g sulatettua voita tai margariinia
2dl kuohukermaa
1tl leivinjauhetta
4dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

Päällinen:
1,5l raparperia paloina
1l sokeria
1,5dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

Vuokaan
voita tai margariinia
korppujauhoja


Pohjan kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan n. 28cm piirakkavuoka tai lasagnevuoka (kuten omassa esimerkissäni).
  3. Sekoita munat ja sokeri puuhaarukalla sekaisin (älä vatkaa!).
  4. Lisää jauhojen sekaan leivinjauhe ja lisää vuorotellen kerman kanssa taikinan sekaan jatkuvasti varovaisesti sekoittaen.
  5. Kaada taikina vuokaan ja tasoittele hieman reunoille.
Täytteen kimppuun...
  1. Pese ja pilko raparperit pieniksi kuutioiksi. Kuivaa paloista suurimmat nesteet pyyhkeellä.
  2. Kaada pilkotut raparperit isoon kulhoon ja lisää niiden sekaan sokeri, jauhot ja rasva.
  3. Nypi seos tasaiseksi massaksi ja kaada vuokaan taikinan päälle. Tasoittele.
  4. Paista uunin keskitasolla tai alhaalla ensin 15 minuuttia.
  5. Vartin paiston jälkeen laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä n. 20 minuuttia.
  6. Nosta paistunut piirakka uunista ja jäähdytä ennen tarjoilua.
  7. Maista ja tee uusi satsi!


Vinkkejä:
- Jotta saisit pohjasta pumpulisen pehmeän, suosittelen käyttämään Semperin Fin Mix -jauhoseosta. Se on gluteeniton jauhoseos, joka tekee taikinasta todella kuohkean ja pehmeän. Taikina ei vaadi mitään erityisiä vippaskonsteja eikä lisäaineita, käytä ihan vehnäjauhojen sijaan. Jos teet piirakan gluteenittomasti, on hyvä muistaa, että gluteeniton taikina ei kestä kovinkaan kauaa tuoreena. Syö samana tai seuraavana päivänä, ja pakasta sen jälkeen, jos piirakkaa vielä jää.
- Mikäli et ole valmiiksi pilkkonut raparpereja, niin aloita niiden pilkkomisesta. Puolitoista litraa raparperiä pilkottuna on melkoinen pesu- ja leikkuuhomma. Kokemus puhuu! :)
- Piirakka maistuu sellaisenaan erinomaiselta, mutta kokeile ihmeessä myös vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa!

Pääraaka-aine.

1,5 litraa pilkottuna on aikamoinen
leikkuumaratooni.

Rasvaa taikinan sekaan. Tätä taikinaa
ei sitten vatkata, vaan sekoitetaan!

Jos oikein alkaa nyppiä...

...niin todennäköisesti saat aikaan
hyvän täytteen!

Lasagnevuoassa pehmeän taikinan
tulisi näyttää jokseenkin tältä.

Nypitty japarttiseos päälle ja
uuniin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti