maanantai 30. toukokuuta 2016

Not Ruisleipä PRKL!

...eli ruisleipiä muistuttavat gluteenittomat ja maidottomat suklaapoimukeksit



Mietin kovasti seuraavaa reseptiä: ottaako joku klassikko aiemmilta Ravintolapäiviltä, joku täysin uusi kokeilu vai kukamitähäh? Koska Ravintolapäivän keksikimara oli vielä niin tarkasti mielessä, päätin jakaa reseptin yhdestä keksimyyjäisten hittituotteesta: suklaapoimukeksistä, joka muistuttaa pientä ruisleipää.Tämä ilmeisen amerikkalainen luomus kantaa nimeä crinkle cookie. Periaatteessa pohjana on tavanomainen kaakaokeksi, joka pyöritetään ennen paistoa tomusokerissa. Kun palloiksi muovatut keksit alkavat painua uunissa kasaan, tiivis tomusokerikerros jättää keksin pintaan hauskoja railoja, ja lopputuloksena on pienet ruisleivät! Tein ohjeesta gluteenittoman, koska perusresepti antoi tälle hyvän mahdollisuuden. Semperin luontaisesti gluteeniton vaalea jauhoseos teki taikinasta ainakin superpehmeän ja tuju määrä kaakaojauhetta teki samettisen suklaisen maun. Näkö ja maku kohtaavat täydellisellä tavalla. Keksi on myös yllättävän suklainen, vaikkei se sisällä aitoa suklaata. Ja mikä parasta monia leipurinalkuja ajatellen: keksiresepti on todella helppo ja vaivaton!

HUOM! Aidon keksireseptin tapaan ensin tehdään taikina, jota jäähdytetään jääkaapissa vähintään neljä tuntia ennen paistoa, mikä takaa parhaan paistotuloksen!

 
Taikina (n. 24 pientä keksiä):
125g makeuttamatonta kaakaojauhetta
450g sokeria
1,2dl öljyä
4 munaa
2tl vanilja-aromia
220g Semper Fin Mix gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
1,5tl suolaa
tomusokeria


Taikinan kimppuun...
  1. Sekoita ensin jauhoseos, leivinjauhe ja suola yhdessä astiassa hyvin sekaisin.
  2. Kaada kaakaojauhe, sokeri ja öljy isoon astiaan ja sekoita puulastalla tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen.
  4. Lisää munien jälkeen vanilja-aromi. Sekoita.
  5. Lisää erillisen astian jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen muun taikinan sekaan.
  6. Peitä astia tiiviisti muovikelmulla tai foliolla ja laita jääjaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi.
    ---
  7. Kun taikina on jähmettynyt tarvittavan ajan, ota kulho esille ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  8. Ota taikinasta teelusikalla reilu lusikallinen taikinaa puhtaisiin käsiin ja pyöritä taikinasta pieniä palloja.
  9. Kaada reilusti tomusokeria lautaselle ja pyöritä keksipallot tomusokerissa kauttaaltaan. Älä kuitenkaan väkisin paina kiinni taikinaan, vaan anna tarttua vapaasti.
  10. Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä koosta riippuen (isompia n. 6 kpl, pienempiä 9 kpl) n. 10-12 minuuttia.
  11. Jätä keksit paiston jälkeen hetkeksi uunipellille ja siirrä sitten jäähtymään, kun keksti ovat hieman kiinteytyneet.
  12. Maista ja tarjoile ihmisten silmäniloksi - tai ahmi kaikki itse!

Vinkkejä:
- Kannattaa ehdottomasti noudattaa taikinan jähmettämistä jääkaapissa! Kun paistat taikinan jähmeänä, miltei kovana, saat parhaan lopputuloksen: keksit eivät lässähdä litteiksi, vaan jäävät hieman paksuiksi keskeltä. Tällöin keksin sisus maistuu parhaiten! Älä myöskään hätiköi liikaa keksien siirtämisestä jäähtymään paiston jälkeen: keksit ovat vielä hauraita suoraan uunista otettuina ja lässähtävät littanoiksi hyvinkin helposti.
- Seuraa keksien paistumista tarkasti ainakin reseptin minimipaistoajan verran. Uunien lämpötiloissa ja tehoissa on eroja, ja keksien paistamisessa minuutti on pitkä aika ja voi helposti pilata satsin. Samanlainen tarkkuus paistoon kuin joulupipareissa! Tummissa suklaakekseissä erityisesti on oltava tarkkana, etteivät keksit pääse palamaan. 
- Poimutus tomusokerilla on keksin ulkonäöllinen jippo, jota voit käyttää muissakin keksiresepteissä. Varmista vain, että reseptissä on tarpeeksi jähmeät aineet, jotta uunissa tapahtuva "vajoaminen" tapahtuu tarpeeksi hitaasti. Liian kevyet taikinat eivät välttämättä poimutu yhtä hyvin kuin todella tiukat taikinat. Tämä keksiresepti on oiva pohja variaatioille: kokeile ja kerro jos löysit yllättäviä makuelämyksiä! Karpaloita, suklaahippusia seassa...?


Ensin kaakao, öljy ja sokeri sekaisin...

...sitten munat yksitellen sekaan...

...kunnes munien ja vanilja-aromin
jälkeen jauhot kehiin.

Kelmu päälle ja jääkaappiin
jäähtymään.

Jäähtyneet pallerot käytetään
tomusokerissa...

...ja pallerot pellille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti