maanantai 4. huhtikuuta 2016

Yankee Monkey Business

...eli amerikkalainen banaani-kermapiirakka


Muistat varmaan miltä banana split maistuu? Tämä ei niin perinteinen piirakka jäljittelee maullaan hyvin paljon banana splitiä. Makeaa banaania, mehevää maitokiisseliä ja kuohkeaa kermavaahtoa rapean muropohjan päällä. Piirakka on helppo valmistaa, kunhan uskaltaa tehdä täytteen maitokiisselin itse alusta lähtien. Lopputulos pesee kaupan valmiskiisselit mennen tullen. Tätä piirakkaa paistetaan uunissa ainoastaan pohjan osalta, joten uunia ei käytetä juurikaan. Nyt vaan banaaneja ostamaan!

Pohja:
125g margariinia tai voita
1dl sokeria
1 muna
3,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
(pussillinen kuivaherneitä painoksi)

Täyte:
4-5 kypsää banaania
6dl täysmaitoa
120g sokeria
4 keltuaista
5rkl maissitärkkelystä
1tl vanilja-aromia
hyppysellinen suolaa

Päällinen:
3dl kermaa vaahdotettuna (maustaminen maun mukaan)


Pohjan kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Vatkaa voi ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi.
  3. Sekoita joukkoon muna.
  4. Sekoita keskenään erillisessä astiassa kuivat aineet ja lisää muutamassa erässä taikinan joukkoon hyvin vatkaten.
  5. Voitele kevyesti halkaisijaltaan n. 26cm irtopohjavuoan reunat ja laita pohjalle leivinpaperia. 
  6. Kaavi taikina astiastaan ja painele kevyesti irtopohjavuoan pohjalle ja reippaasti myös vuoan reunoille muutaman sentin korkeudelle.
  7. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.
  8. Aseta toinen leivinpaperi vuokaan ja peitä pohjataikina. Kaada pussillinen kuivaherneitä leivinpaperin päälle. Taputtele herneet tasaisesti painoksi pohjalle, ettei se pääse paisumaan ja kohoamaan liikaa.
  9. Paista pohjaa uunissa alatasolla (suosittelen käyttämään uunin alalämpöä) n. 15 minuuttia uunin tehosta riippuen.
  10. Ota paistunut pohja uunista, nosta paino pois pohjan päältä ja poista mahdolliset kohoumat juomalasin pohjan avulla saadaksesi mahdollisimman tasaisen pohjan. Voit myös tasoitella reunojen kohoumia tarpeen tullen.
  11. Jätä pohja jäähtymään.

Täytteen kimppuun...
  1. Erottele kananmunasta keltuaiset erilliseen astiaan.
  2. Paloittele banaanit suhteellisen ohuiksi viipaleiksi ja asettele jäähtyneen piirakkapohjan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Kun pohja on peitetty banaaneilla, jätä loput viipaleet odottamaan.
  3. Kaada maito, sokeri, vanilja-aromi, maissitärkkelys ja suola kattilaan.
  4. Keitä kiisseliä keskilämmöllä koko ajan vispaten, kunnes saat seoksen kuplimaan.
  5. Anna hautua liedellä hyvin sekoittaen 2 minuutin ajan.
  6. Kaada noin juomalasillisen verran kiisselinalkua erillisessä astiassa olevien keltuaisten joukkoon ja sekoita haarukalla voimakkaasti keltuaisten rakenne rikki.
  7. Kaada nyt keltuais-maitoseos kattilaan lopun kiisselinalun sekaan ja jatka sekoittelua toiset 2 minuuttia.
  8. Jäähdytä kiisseliä hieman ja sekoittele välillä, ettei kiisselin pintaan ehdi muodostua ikävää "kelmua".
  9. Kaada jonkin aikaa jäähtynyttä kiisseliä sopiva kerros peittämään pohjan banaanit.
  10. Lado nyt toinen kerros banaaniviipaleita kiisselin päälle ja lisää kiisseliä jälleen banaanien päälle. 
  11. Riippuen vuoan koosta, halkaisijasta sekä murotaikinapohjan korkeudesta vuoan reunoilla lado kerroksia mielesi mukaan (n 26cm halkaisijan vuokaan ja suht paksupohjaiseen ohuelti reunoille levitettyyn muropohjaan mahtuu 3 kerrosta ohuehkoja banaaneja ja 2 kerrosta kiisseliä).

Päällisen kimppuun...
  1. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja mausta makusi mukaan tomusokerilla. Piirakka on melko makea, joten ole varovainen liiallisen sokerin käytön kanssa!
  2. Levitä tasainen kerros kuohkeaa kermavaahtoa piirakan päälle peittämään banaanit ja maitokiisseli näkyvistä.
  3. Nyt se tärkein osuus: leikkaa pala ja maista!


Vinkkejä:
- Pohjan rei'ittämisellä estät pohjan liiallisen kohoamisen ja paisumisen. Käyttämällä kuivaherneitä painona varmistat samaisen asian. Kuivaherneiden sijaan voit käyttää myös riisiä, linssejä tai papuja.
 - Varo polttamasta maitokiisseliä pohjaan. Sekoita koko ajan kattilan reunoja myöten. Paras vispilä on tasainen lankavispilä, jolla saat kattilan reunoiltakin kiisselin sekoitettua. Pallovispilällä on hankala päästä kattilan jokaiseen nurkaan, jolloin näistä kohdista seos saattaa päästä palamaan. Varo myöskin juoksettamasta keltuaisia! Kun sekoitat keltuaisen rakenteen ensin pienen kiisselimäärän kanssa erillisessä astiassa sekaisin, varo seuraavassa vaiheessa vatkaamasta seosta, kun keltuaiset lisätään lopulliseen kiisselisatsiin. Sekoita rauhallisesti, mutta tasaisesti. Älä siis vatkaa tai vispaa! Hämmennä, kuten keittäisit puuroa.
- Voit huoletta kaataa lämmintä kiisseliä banaanien päälle. Banaanien onkin ihan hyvä hieman kypsyä lämpimän kiisselin seassa, koska piirakkaa ei enää pohjan paistamisen jälkeen käytetä uunissa. Kerrosten määrän voit määrittää itse vuoan koosta ja pohjan korkeudesta ja paksuudesta riippuen. Kermat kruunuksi ja olet sankari!

Muista rei'ittää pohja, ettei se pääse
paisumaan liikaa uunissa ilman
täytettä.
Kuivaherneet ovat oiva paino ilman
täytettä paistettavalle itsenäiselle
piirakkapohjalle.

Lado banaani- ja kiisselikerrokset
makumieltyksesi mukaan: haluatko
enemmän banaania vai kiisseliä?
Kaikkein päällimmäiseksi kuuluu
ilmava kerros kermavaahtoa!
Mausta kerma maltillisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti