maanantai 18. huhtikuuta 2016

Life Gives You Lemons

...eli superherkullinen sitruuna-polentakakku



Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa kevät kuin leipaista aito anglo-italialainen sitruuna-polentakakku! Tämä kakku on helppo valmistaa ja se on todellinen makunystyröitä herättelevä sitruunapommi! Jos pidät sitruunasta, tulet rakastumaan tähän. Polenta- ja mantelijauhojensa puolesta kakku on myös vehnätön ja soveltuu näin ollen myös keliaakikoille ja muille vehnävälttelijöille. Mantelijauhot tekevät kakusta kuohkean ja ilmavan, ja polentajauhot tuovat sitruunankeltaisen värin ja mukavan purutuntuman. Sisältä kellertävän aurinkoinen supermehukas sitruuna-polentakakku houkuttelee maistamaan ensin yhden palan, mutta harvoin maistaminen siihen jää. Kokemusta on: älä anna koruttoman ulkomuodon pettää!

Pohja:
200g voita tai margariinia
200g sokeria
200g mantelijauhoja
100g polentajauhoja
1,5tl leivinjauhetta
3 isoa munaa
2 sitruunan kuorta raastettuna

Päälle:
2 sitruunan mehu puristettuna
2rkl tomusokeria


Pohjan kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan n. 24cm  oleva irtopohjainen rengasvuoka kevyesti reunoilta ja vuoraa pohja leivinpaperilla. 
  3. Raasta kaksi hyvin pestyä ja paperilla pyyhittyä sitruunaa omaan astiaan.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi tai margariini sekä sokeri tasaiseksi massaksi kulhossa.
  5. Sekoita mantelijauhot, polenta ja leivinjauhe omassa astiassa keskenään.
  6. Lisää neljäsosa jauhoseoksesta rasva-sokeriseokseen ja jatka vatkaamista.
  7. Lisää yksi muna ja sen jälkeen taas jauhoja ripotellen.
  8. Vuorottele munien ja jauhojen kanssa, kunnes kaikki ovat sekaisin.
  9. Lisää lopuksi vielä raastetut sitruunankuoret sekaan ja kääntele taikinan sekaan.
  10. Kaada taikinaseos vuokaan ja tasoittele. Tee keskelle hieman kuoppaa, sillä kakulla on tapana nousta keskeltä enemmän kuin reunoilta.
  11. Paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Kun kakku on saanut päältä ja reunoilta hieman väriä ja hammastikulla keskeltä painettaessa tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis.
  12. Jätä kakku jäähtymään.
Päällisen kimppuun...
  1. Purista kahdesta sitruunasta mehu pieneen kattilaan.
  2. Lisää sekaan tomusokeri.
  3. Kuumenna mehua sen verran, että tomusokeri liukenee.
  4. Jäähdytä hetki.
  5. Painele hieman jäähtyneeseen kakkuun hammastikulla reikiä tasaisin välein painamatta kuitenkaan pohjaan saakka.
  6. Kaada lopuksi hieman jäähtynyt sitruunasiirappi kakun päälle ja anna kakun jäähtyä siirappeineen kunnolla, ennen kuin irroitat reunat.
  7. Maista ja lennä kevääseen!


Vinkkejä:
- Kellertävää polentaa saa ryynimäisenä jauhona ainakin isommista supermarketeista linssien ja papujen läheltä, ei välttämättä jauhohyllystä. Polentaryynit tehdään maissista, joten tämän keltakulta kuuluu gluteenittomien tuotteiden tervetulleeseen joukkoon.
- Todella kallista, mutta todella ravinteikasta mantelijauhoa kannattaa ostaa isommissa pusseissa isoista supermarketeista tai etsiä etnisistä kaupoista. Kannattaa pitää silmät auki myös ulkomaan matkoilla tämän superjauhon suhteen. Mantelijauhoissa on runsaasti proteiinia ja se on luontaisesti gluteenitonta.
- Sitruunasiirapin koostumuksen voi halutessaan saada paksummaksi, jos ohjeen mukainen annostelu tuntuu liian juoksevalta ja liian sitruunaiselta. Vähennä sitruunamehun määrää tai lisää tomusokerin määrää. Kakun on tarkoitus olla todella sitruunainen ja sokeria tulee pohjaan aika runsaasti, joten itse suosin vähäistä sokerointia sitruunasiirappiin.
- Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä kunnon maustumisen ja mehevöitymisen jälkeen. Suosittelen pitämään kakkua jääkaapissa tai parvekkeella, sillä kakku on todella mehukas ja rakenteeltaan kevyen hauras. Kylmänä rakenne kiinteytyy juuri sopivasti ja maut tiivistyvät.

Keltainen polentajauho ja ilmava
mantelijauho tekevät tästä kakusta
hieman normaalia juhlavamman.
Muista tehdä vuokaan taikinan
keskelle kuoppa, jotta kakku
kohoaa uunissa tasaisesti.
Painele hammastikulla jäähtyneen
kakun pintaan reikiä, jotta päälle
kaadettava sitruunasiirappi
kostuttaa kaukun kauttaaltaan
supermehukkaaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti