maanantai 20. kesäkuuta 2016

Taikinalasta on puhdas!!!

...eli kahden viikon tauko postauksissa...

...eli viime viikon ja nyt juhannusviikon työkiireet sekä ensi viikolla tapahtuva löhöloma Turkkiin tarkoittavat nyt kahden viikon taukoa postauksissa. Aherran ensin töissä ja lähden sitten latailemaan akkuja, ja haistelemaan Turkin tuulahduksia.

Aion hyödyntää matkaani 4.7. julkaistavassa postauksessa. Jotain turkkilaista tai itämaista vivahdetta sisältävää leivonnaista voisi kokeilla. Uskaltaisiko ihan baklavaa kokeilla? Löhöloma on oivallinen hetki herätellä ja kaavailla blogin tulevaisuuden suunnitelmia.

Nähdään parin viikon päästä! Silloin on taas kipot ja kapustat kuorrutettu kaikenmaailman tahnoilla ja töhnillä.

-J-

maanantai 13. kesäkuuta 2016

This Is Decadence!

...eli syntisen suklaiset triplasuklaabrowniet
 

Olet varmaan syönyt joskus elämässäsi brownien, ehkä toisenkin. Browniethan ovat tunnettuja amerikkalaisia superherkkuja. On olemassa perusbrownieita, ja sitten on olemassa NÄITÄ brownieita. Synti tulee suklaassa ja tässä reseptissä on suklaata. Jos viime kerralla hehkuteltiin vähäsokerisia herkkuja, niin tällä kertaa sokeria tuleekin sitten koko rahan edestä. Ja suklaata, suklaata ja vielä vähän suklaata! Rappiolla on hyvä olla, lauloi Ismo Alankokin...


Taikina:
185g voita tai margariinia
185g leivontasuklaata (kaakaopitoisuus n. 40%)
85g jauhoja
40g kaakaojauhetta
50g tummaa leivontasuklaata (kaakaopitoisuus yli 70%)
50g valkoista leivontasuklaata
3 munaa
275g sokeria


Taikinan kimppuun...
  1. Pilko isompi ja vaaleampi leivontasuklaasatsi pieniksi paloiksi kattilaan pilkottujen voinokareiden kanssa, ja sulata tasaiseksi massaksi miedolla lämmöllä. Sekoittele välillä.
  2. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön.
  3. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
  4. Pilko tumma leivontasuklaa ja valkosuklaa pieniksi haluamasi kokoisiksi palasiksi.
  5. Sekoita keskenään erillisessä astiassa jauhot sekä kaakaojauhe.
  6. Vatkaa munat ja sokeri tasaiseksi, paksuksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  7. Kaada suurinpiirtein kädenlämpöinen sulatettu suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon sekaan varovaisesti lastalla käännellen. Älä vatkaa, vaan kääntele vaahdon sekaan. 
  8. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja kaakaojauhe.
  9. Vuoraa n. 35x25cm uunivuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan.
  10. Tasoittele taikina lastalla reunoille ja ripottele taikinan päälle tummasuklaa- ja valkosuklaapalaset varovaisesti painellen taikinan sisään.
  11. Paista uunissa n. 25 minuuttia, kunnes brownieiden päälle on muodostunut paperimainen, rapea päällyskerros.
  12. Heiluttele vuokaa varovasti. Jos taikina höllyy vielä hieman keskeltä, paista vielä viitisen minuuttia.
  13. Jäähdytä hetki ja ota palanen syntiä! Sitten toinen, kolmas, neljäs...


Vinkkejä:
- Tee taikinasta gluteeniton käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta.
- Ole varovainen sulatettavan suklaan kanssa. Tee se miedolla lämmöllä suoraan kattilassa tai vesihaudekattilan päällä olevassa kuumennusta kestävässä lasiastiassa. Mikrosulatuskin käy. Älä kuitenkaan päästä seosta missään vaiheessa kiehumaan, kuplimaan tai palamaan, äläkä päästä sekaan tippaakaan vettä. Yksi tilkkakin vettä muuttaa seoksen kokkareiseksi ja epätasaiseksi.
- Käytä leivonnassa aina mieluiten leivontasuklaita, sillä ne ovat useimmiten vähemmän makeita kuin tavalliset suklaat. Jos haluat tummempaa makua taikinaan, vaihda sulatettava suklaa tummaksi suklaaksi ja tummat suklaapalat vaaleammaksi.

Kalorit kattilaan...

...ja sileä syntiseos on siinä!

Muista käännellä sulatettu suklaa
muna-sokerivaahdon sekaan varovasti,
ettei taikina pääse lässähtämään.
Suklaassa ei pihistellä!

maanantai 6. kesäkuuta 2016

Open Sesame!

...eli vähäsokeriset ja vegaaniset seesaminsiemen-mantelikeksit
Vegaaninen leivonta on minulle jokseenkin uusi ja tuntematon alue. Mutta kuten minulla on tapana, tämäkin alue tullaan kaluamaan läpi tai ainakin kokeilemaan. Alunperin ohjetta lukiessa heräsi epäilys onko kekseistä yhtikäs mihinkään: ei jauhoja, ei lisättyä valkoista sokeria, vegaanisia, gluteenittomia, maidottomia... Kokeilin ja menestyin: näistä tykättiin kovasti viimekertaisilla Ravintolapäivillä. Näyttelijälegenda Ulla Tapaninen osti kojustani ensin yhden keksin, mutta palasi myöhemmin ostamaan viisi lisää. Ihana Ulla, nämä suorastaan terveelliset herkkukeksit ovat omistettu sinulle! <3

Keksien yksi taianomainen ainesosa on kotitekoinen mantelivoi. Tämä, jos jokin, on todellista superfoodia. Superterveellistä ja pienellä muokkauksella suurherkkua mantelin ystäville. Ja kuten aina, kotitekoinen päihittää kaupan purnukat. Ja on helppoa, jos omistaa blenderin tai sauvasekoittimen. Rohkeasti manteleita ostamaan!


Taikina (n. 15 pientä keksiä):
115g mantelijauhoa
1/4tl suolaa
0,5tl ruokasoodaa
1rkl kaakaojauhetta
100g agavesiirappia
1rkl öljyä
1rkl vanilja-aromia
80g mantelivoita

Mantelivoi
200g kuorellisia manteleita
ripaus suolaa

Päälle
seesaminsiemeniä
kokonaisia manteleita



Mantelivoin kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Ripottele kokonaiset, kuorimattomat mantelit uunipellille ja paahda  uunissa n. 15-20 minuuttia uunin tehoista riippuen. Sekoittele manteleita välillä.
  3. Ota kullanruskeiksi paahtuneet mantelit uunista ja jäähdytä hetki.
  4. Kaada sitten mantelit tehosekoittimeen ja heitä perään ripaus suolaa.
  5. Jos tehosekoittimessasi on käytössä pulse-toiminto, käytä sitä sykäyksittäin, jotta saat mantelit ensin pieneksi jauheeksi.
  6. Surauta nyt normaalitehoilla muutamia kertoja niin, että manteliseos on todella hienoa. Anna tehosekoittimen surrata, vaikka näyttäisi että se pyörii tyhjää. Blenderin pyörivät terät alkavat lämmetä ja tämä saa aikaan myös manteliseoksen tahmautumisen.
  7. Kun blenderin pohjalle alkaa muodostua voita, menee enää hetki, kun mantelit ovat muuttuneet hienoksi voiksi.
  8. Kaavi voi suljettavaan astiaan ja jätä jäähtymään.

Taikinan kimppuun...

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin.
  2. Sekoita erillisessä astiassa nestemäiset aineet sekaisin - tähän siis myös tuore ja kutsuva mantelivoi.
  3. Kaada nyt nestemäiset aineet kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  4. Pyörittele taikinasta kevyesti kostutein käsin haluamasi kokoisia taikinapalloja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja pyörittele ne seesaminsiemenissä niin, että siemenet peittävät taikinapallot kaikkialta tasaisesti,
  5. Paina lusikalla pallot tasaisiksi kiekoiksi ja paina sormella yksi kokonainen manteli keksin päälle.
  6. Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.
  7. Anna jäähtyä ja nauti!


Vinkkejä:
- Mantelivoi on erinomaista levitettä crackereiden, vaalean leivän tai vaikkapa siemennäkkärin päällä.  Voit tehdä mantelivoita myös kuorituista manteleista, jos halajat hieman makeampaa voita. Jos olet tummempien aromien perään, valitse minun tapaani kuorimattomat. Jos haluat hieman makeutta itse mantelivoihin, lisää siihen hieman siirappia, hunajaa tai vaikkapa kanelia. Kokeile tavallisen siirapin sijaan itse keksitaikinassakin käytettävää agavesiirappia, joka on sokeria terveellisempi vaihtoehto kaikenlaiseen makeutukseen. Siinä on sokeria huomattavasti matalampi glykeeminen indeksi, eli ei nosta verensokeria normisokerin vauhdilla, vaan pikemminkin tasaa sitä. Agavesiirappi on todella makeaa, suoranaista jumalten nektaria! Sitä löytyy Alepan hyllyjä myöten lähes kaikkialta.
- Voit tehdä mantelivoin hyvin myös sauvasekoittimella, kunhan varmistat, että sekoittimellasi voi surautella kovempiakin aineksia. Manteli on tunnetusti erittäin kovaa ainesta, mutta uunissa paahdettuna sen rakenne pehmenee hieman ja maut pääsevät kunnolla irti. Keksiohjeessa tehdään mantelivoita 200g määrästä manteleita, mutta itse keksitaikinaan voita tulee vain 80g. Voit muunnella voin määrää mielesi mukaan. Kannattaa samalla vaivalla tehdä hieman isompi satsi, että pääset kokeilemaan voita muuallekin kuin kekseihin.
- Blenderillä voit tehdä hyvin myös itsetehtyä mantelijauhoa, jos löydät kokonaisia kuorittuja manteleita edullisesti isomman erän. Mantelijauhoon käytetään kuorittuja manteleita, kuorelliset mantelit soveltuvat taasen mantelivoihin erinomaisesti.

Paahdettuna mantelin aromit
vapautuvat ja niiden rakenne pehmenee
sopivasti mantelivoin valmistamiseen.
Blenderi tekee lopulta ihmeitä
koville manteleille. Älä anna värin
häiritä, tämä on hyvää!
Tältä taikinapallojen tulisi näyttää
seesaminsiemenkylvyn jälkeen. Nyt
enää pallot lusikalla keksikiekoiksi,
päälle yksi kokonainen manteli ja
uuniin paistumaan!