maanantai 28. maaliskuuta 2016

Muddy Fantastic!

...eli mississippiläinen mutapiirakka


Tämä syntinen amerikkalaisherkku ei ole laihduttajille eikä sokerilakkoilijoille. Ja jos suklaa ei kuulu suurimpiin herkkuihisi, jätä väliin. Mutta jos arvostat makeaa ja rakastat suklaata, suosittelen kokeilemaan. Tämä on piirakka, joka vie maistajansa Amerikan etelävaltioiden seuduille Mississippi-joen tuntumaan, jossa tunnetusti osataan arvostaa rehellisiä makuja ja dekadenttisia nautintoja. Mutapiirakka on erinomainen yhdistelmä tymäkkää, pehmeää suklaisuutta, rapeaa keksipohjaa sekä ilmavaa ja kevyttä kermavaahtoa. 

Pohja:
300g Oreo- tai Domino-keksimurskaa
75g voisulaa

Täyte:
150g fariinisokeria
100g leivontasuklaata
75g voita
3rkl tummaa siirappia tai hunajaa
3 munaa
1tl vanilja-aromia

Päällinen:
3dl kermaa vaahdotettuna (maustaminen maun mukaan)
50g leivontasuklaata


Pohjan kimppuun...
  1. Surauta keksit blenderissä tasaiseksi ja sileäksi muruksi. Vaihtoehto blenderille on laittaa keksit muovipussiin ja nuijia ne sopivalla aseella muruiksi.
  2. Laita keksimurut sopivaan sekoitusastiaan ja sulata voi murujen sekaan hyvin sekoittaen.
  3. Aseta irtopohjaisen vuoan (halk. n. 24cm) pohjalle leivinpaperia. Voitele vuoka kevyesti ja kaada keksimuruseos vuokaan. Painele tasaiseksi, kiinteäksi massaksi suht ohuelti pohjaan sekä reunoille parin sentin korkeudelle.
  4. Siirrä vuoka jääkaappiin viilentymään noin vartiksi.

Täytteen kimppuun...
  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Vatkaa munat ja sokeri sileäksi vaahdoksi.
  3. Lisää vanilja-aromi ja siirappi, ja vatkaa sekaisin.
  4. Sulata suklaa kattilassa suhteellisen miedolla lämmöllä, ettei pääse palamaan. Voit sulattaa myös vesihauteessa, eli suklaat kulhoon ja kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Varo ettei pisaaraakan vettä pääse suklaan sekaan, ettei massa muutu kokkareiksi!
  5. Sekoita hieman jäähtynyt, tasainen suklaaseos varovaisesti käännellen muna-sokerivaahtoon.
  6. Ota jäähtynyt pohja jääkaapista ja kaada suklaatäyte vuokaan. Paista 180 asteessa n. 30-40 minuuttia uunin tehosta riippuen.
  7. Testaa kakun kypsyyttä hammastikulla kakun keskeltä. Keskiosa saattaa helposti jäädä liian löysäksi ja suklaiseksi, joten kannattaa mieluummin pitää kakkua rohkeasti vaikka hieman "yliaikaa". Tarkista ettei kakku ehdi palaa reunoilta tai päältä. Laita varuiksi leivinpaperia vuoan päälle palamisen estämiseksi ja hidastamiseksi, jos päätät kypsyttää yliaikaa.
  8. Ota kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä. Irroita irtopohjavuoan reunat jäähtymisen jälkeen.

Päällisen kimppuun...
  1. Lämmitä suklaata käsissäsi, jotta saat helpommin raastettua suklaasta kiehkuroita. Raasta suklaakiehkurat pieneen astiaan ja siirrä hetkeksi jääkaappiin viilentymään.
  2. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja mausta makusi mukaan. Koko piirakka on erittäin makea ja sokerinen, joten kermavaahtoon ei kannata lisätä sokeria paljoa, jos lainkaan.
  3. Levitä kermapäällinen jäähtyneen kakun päälle ja ripottele kaiken kruunuksi suklaakiehkurat.
  4. Nyt se tärkein osuus: leikkaa pala ja maista!


Vinkkejä:
- Käytä ehdottomasti leivontasuklaata! Se ei ole läheskään normisuklaan veroista sokeripommia, ja sopii nimenomaan tähän piirakkaan täydellisesti, koska piirakka on muilta osin todella makeaa. Ja jos suinkin mahdollista, valitse tumma leivontasuklaa, kontrasti kermavaahdon kanssa on mieletön!
- Ole varovainen kakun kypsyyden kanssa, kuten tekovaiheissa jo varoittelinkin. Toki mutakakkujen ja -piirakoiden kuuluukin jäädä hieman löysäksi keskeltä, mutta varo, ettei tulos ole keskeltä suklaavelliä! Mieluummin yliaikaa uunissa kuin velliä.
- Fariinisokerin sokerin sijaan voit kokeilla myös muscovadoa, se tuo vielä tummemman ja täyteläisemmän maun. Käytä kuitenkin tummaa sokeria, että suklaan maku pääsee korostumaan oikealla tavalla.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Open for business!

Nyt se on vihdoin tässä: leivontablogi. Mitenkäs kummassa sitä tähän ollaan päädytty?

Aluksi tuli leivottua työpaikalle skumppaperjantaiksi yhtä sun toista leivonnaista, sitten oli työpaikan fiftaribileet, joihin pukeudun amerikkalaiseksi 50-luvun "dinerin" tarjoilijaksi. Sitten tuli vuosi 2015 ja Ravintolapäivä, ja sain päähänpiston ottaa fiftaribileiden asusteet kaapista ja mennä Espoon Sellon Ratsutorille kaupittelemaan leipomiani tuotoksia. Kokemus oli mieletön ja siihen jäi koukkuun. Nyt on koluttu neljät Ravintolapäivät ja tuntuu, että Johnnyn suosio kasvaa joka kerralla. Ja nyt tämä blogi. Saa nähdä missä sitä ollaan vaikkapa parin vuoden päästä! Jos rehellisiä ollaan: oma leivontakirja tai vielä suurempi haave eli oma kahvila ei olisi lainkaan paha juttu. Mutta aloitetaan nyt iisisti.

Tarkoitukseni on tällä blogilla rikkoa hieman ennakkoluuloja miesten leipomistaidoista ja yleisestä kiinnostuksesta leipomiseen. Moderni mies voi tuoksua salihien ja moottoriöljyn sijaan pullalta ja marenkivaahdolta. Moderni mies voi vapaa-aikana selailla leivontakirjoja ja sivellä partaansa huomatessaan, että pursotintyllia on vaikka minkälaisia. Moderni mies voi saada kiksit jostain nerokkaan hauskasta muffinssivuoasta. Myönnetään, paikoin kärjistettyä ja kliseistä yleistystä, mutta totta toinen puoli! "Ai sinäkö nämä olet itse leiponut?" on edelleen varsin yleinen kommentti Ravintolapäivillä, ja hassua kyllä: mummojen suusta. Mukava hieman ravistella käsityksiä siitä, ketkä oikeastaan keittiön puolella leipovatkaan. Vaikka leipurialalla aika moni huippuleipuri onkin mies, tuntuu silti, että se on jotenkin enemmän naisten hommia keittiössä. Ruoanlaitto ja kokkaaminenhan sen sijaan ovat hyvinkin paljon "miesten juttuja" ja jopa trendikkäitä. No, minä leivon ja olen mies. Piste. Jatketaan...

Tulen blogissani keskittymään rehellisiin resepteihin, joissa pääpaino makeissa leivonnaisissa, joista inspiroidun eniten. Reseptien lisäksi saatan kirjoittaa vaikkapa jostain hyvästä leivontaniksistä tai mistä tahansa leipomiseen liittyvästä ilmiöstä tai kokemuksesta. Toinen selkein pääpaino tulee kuitenkin olemaan Ravintolapäivissä, koska koko Johnny's Dinerin idea tavallaan syntyi Ravintolapäivään. Siitä sitten idea ja konsepti ovat lähteneet leviämään, nyt siis myös blogiin. 

Blogi päivittyy pääsääntöisesti kerran viikossa maanantaisin, useimmiten jollakin uudella reseptillä. Heti huomenna maanantaina paljastan viimeisimmän Ravintolapäivän suositun mutapiirakan salat. Reseptit, joilla leivon, ovat erinäisistä kirjoista ja netistä koostettuja ja muokattuja. 

Huomenna sitten porukka leipomaan - miehet myös!